ایمپلنت دندان راهحلی ایمن و مطمئن برای جایگزینی دندانهای آسیب دیده یا از دست رفته و غائب است. برای کاشت دندان اسکرو (پیچ) تیتانیوم کوچکی در استخوان فک قرار داده میشود تا بتوان یک دندان یا بریج را روی آن قرار داد یا پایه محکمی برای دندان مصنوعی ایجاد کرد. کاشت دندان معمولاً چند ماه طول میکشد، چون ایمپلنت باید کاملاً به استخوان فک جوش بخورد. یکی از پرسشهای متداول بیماران از متخصصین این است که آیا راهی برای تسریع التیام زخم و تثبیت ایمپلنت وجود دارد؟ برخی سازندگان ایمپلنتهای دندانی مدعی هستند که سطوح ایمپلنت را به گونهای طراحی کردهاند که واکنش التیام را شتاب میبخشد. تکنیک دیگر این است که از خون خود بیمار برای تهیه محلول پی آر پی (پلاسمای سرشار از پلاکت) استفاده میشود تا با تزریق این محلول موثر بتوان مراحل بعدی را سریعتر انجام داد.
پی آر پی چیست؟
تزریق پلاسمای سرشار از پلاکت (PRP) درمانی پیشرفته است که در آن پلاسمایی با غلظت بالای پلاکت از خون خود بیمار تهیه میشود. با این توصیف PRP کاملاً زیست سازگار است و استفاده از آن در جراحی کاشت دندان هیچ خطری ندارد و کاملاً ایمن است. PRP حاوی فاکتورهای رشد، یعنی پروتئینهایی است که وجود آنها برای تفکیک و تکثیر سلولی، سنتز ماتریس خارج سلولی، شکلدهی و ترمیم و بازسازی بافت ضروری است. پروتئینهای موجود در PRP سیگنالهایی را ارسال میکند که ترمیم بافتهای آسیب دیده را 40 % بیشتر از درمانهای قدیمی در یک دوره زمانی مشخص افزایش میدهد.
برای تهیه و آمادهسازی پلاسمای سرشار از پلاکت ابتدا از بیمار خون گرفته میشود. اجزاء خون با استفاده از سانتریفیوژ جداسازی میشود تا لخته ژل مانند زرد رنگی به دست آید، این ژل زرد همان PRP است. فرمولاسیونهای مختلفی از PRP وجود دارد.
فرمولاسیون PRP مایع
PRP مایع برای بهینهسازی سطح ایمپلنت به کار برده میشود تا رشد استخوان در اطراف ایمپلنت تحریک شود. پی آر پی در مقایسه با روشهای درمانی قدیمی، روند التیام را 40 % افزایش میدهد.
لخته
پلاسمای غنی از پلاکت فعالسازی شده پس از 5 ـ 3 دقیقه تبدیل به لخته فیبرینی میشود. این لخته ژل مانند در حفرههای دندان کشیده شده تزریق میشود، علاوه بر PRP از مواد زیستی دیگری نیز برای پیوند استخوان استفاده میشود.
کاربردهای پی آر پی
پی آر پی کاربردهای مختلفی در پزشکی دارد. فاکتورهای رشد موجود در پلاسمای تغلیظ شده با پلاکت برای التیام زخم مزمن، درمان آسیبهای ورزشی و جراحی ارتوپدی به کار برده میشود. در جراحی دهان و کاشت دندان از PRP برای بازسازی بافت استخوان در اطراف ایمپلنت استفاده میشود تا زمان جوش خوردن و بسته شدن زخم کاهش یابد، استخوان محکمتری ایجاد شود و بازسازی بافت نرم اطراف، بهتر انجام شود. همچنین در مواردی که نیاز به پیوند استخوان است و نقصهایی پس از کشیدن دندان به وجود آمده است، PRP برای تسریع پر کردن حفره دندان و پوشش دادن نقصها به کار برده میشود.